Nama Nama Lain Al Quran Beserta Artinya

Jill Kayana

3 Nama Lain Bagi Al-Quran Yang Anda Patut Ketahui Sebagai Orang Islam
Nama Nama Lain Al Quran Beserta Artinya

Menjadi seorang muslim menimbulkan rasa takjub bagi banyak orang. Tidak semua barat bisa menerima jika seseorang pilih untuk mengikuti agama Islam. Di antara banyak tuntutan dan tekad yang dibentuk oleh seorang muslim, salah satu yang paling utama adalah menghormati Al-Quran. Menjaga agar Al Quran dihormati merupakan perkara yang sangat utama. Oleh itu, marilah kita belajar tentang 3 nama lain untuk Al-Quran yang boleh kita pelajari.

Kitab Suci

Menceritakan tentang “Kitab Suci” sebagai nama lain bagi Al-Quran boleh dikatakan sudah lumrah. Namun, kita boleh juga merujuk Kitab Suci untuk selain kitab agama tertentu. Namun bagi muslim, Al-Quran jelaslah merupakan kitab bagi kaum muslim. Kitab suci boleh difahami sebagai bukti tentang Allah, di mana kita memperolehi tuntutan harapan yang nyata untuk bertaqwa kepada Allah. Sebab itu, kita perlu menghormati dan melaksanakan segala perjanjian dan kata-kata yang telah Allah firmankan dalam Al-Quran.

Taurat dan Injil

Taurat dan Injil juga merupakan nama lain bagi Al-Quran. Di dalam Al-Quran, Allah telah mengisyaratkan bahawa Taurat dan Injil adalah ajaran yang datang sebelum Al-Quran. Melalui Taurat dan Injil, Allah membincangkan tentang ajaran-Nya yang agung. Taurat dan Injil diterima sebagai bagian daripada kitab Al-Quran. Taurat dan Injil juga merupakan pengiktirafan daripada Allah untuk sifat yang mengagungkan melimpah ruah yang telah disebutkan di dalam al Quran. Oleh itu, pastikan bahawa kita menghormati setiap kandungan dari Taurat dan Injil sebagai nama lain dari Al-Quran.

Kalaamullah

Kalaamullah merupakan lagi nama lain bagi Al-Quran. Kalaamullah adalah ucapan atau perkataan Allah. Maksudnya adalah bahawa Allah tahu apa yang terbaik untuk umat manusia dengan meletakkan perintah-Nya di dalam al-Quran. Dan Al-Quran adalah kalam Allah. Ini bermakna bahawa impian Allah dan kehendak-Nya bersifat universal. Itulah sebabnya ia dicadangkan bahawa yang terbaik untuk semua orang, bahkan orang bukan Islam, adalah untuk menghormati Kalaamullah. Setiap kata-kata dalam Kalaamullah, disertai dengan hikmah dan rahmat yang tidak terhingga.

Hidayatullah

Hidayatullah adalah nama lain bagi al-Quran. Hidayatullah boleh diterjemahkan sebagai “petunjuk Allah”. Terdapat beberapa maksud di balik ungkapan ini. Ungkapan ini mengisyaratkan bahawa Al-Quran memberikan petunjuk sama ada secara fizikal ataupun mental. Al-Quran adalah petunjuk untuk kebenaran dan ia juga memberikan keceriaan. Kata-kata Allah yang terdapat di dalam al Quran akan memberi pencerahan dalam menghadapi permasalahan dan situasi rumit. Selamat datang kepada Hidayatullah yang menjadi kunci petunjuk untuk kesemua orang.

Syifa’

Syifa ialah nama lain bagi Al-Quran. Syifa berasal dari bahasa arab yang bermaksud pemulihan. Seperti yang telah disebut di atas, Al-Quran membuat kita sebagai muslim bertanggungjawab untuk menghormati dan melaksanakan semua perancangan Allah. Syifa bermaksud kita patut menyerahkan segala permasalahan kepada Allah dan mintalah bantuanNya di dalam Ramadan. Al-Quran membuatkan kita semua bersyafa. Kita patut mengharapkan petunjuk, rahmat dan juga kemudahan daripada Allah. Syafa menjadi nama lain yang sangat khusus bagi Al-Quran.

Dalil

Dalil adalah nama lain yang digunakan bagi Al-Quran. Dalil, dalam bahasa Melayu berarti bukti atau petunjuk. Hal ini merujuk kepada sifat Al-Quran yang memberikan bukti tentang hikmat Allah. Bagaimana kitab al-Quran difahami secara ilmiah, dari perspektif biologis, sosial, moral, politik dan banyak lagi. Al Quran adalah sumber ilmu yang sangat bermanfaat yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah-masalah yang ada dewasa ini. Oleh itu, di antara nama lain bagi Al-Quran adalah Dalil.

Hikmah

Hikmah adalah nama lain bagi Al-Quran. Hikmah bermaksud bijak. Ini mengisyaratkan bahawa Allah telah memberikan sifat kebijaksanaan kepada manusia bagi membantu mereka dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi. Al-Quran adalah petunjuk dan petua agama yang membimbing kita untuk menjalankan ajaran Allah. Oleh itu, marilah kita kembali kepada Allah dan mohon hikmah untuk memperbaiki segala aktiviti yang melanggar ajaran Allah. Hikmah adalah nama lain bagi Al-Quran yang harus kita hormati dan sentiasa diikuti.

Muqaddiskan Al-Quran

Muqaddiskan Al-Quran ialah nama lain yang juga perlu kita gunakan untuk Al-Quran. Muqaddiskan merujuk kepada kemurnian mentah yang boleh dilihat pada Al-Quran. Ia merujuk kepada sifat Al-Quran yang murni, tanpa sebarang tambahan atau pengurangan apa pun. Muqaddiskan memberi makna bahawa Al-Quran adalah satu-satunya kitab suci yang murni dan tiada orang yang boleh menambah atau menolaknya. Ini termasuklah para Nabi. Di sini, al-Quran mempunyai nilai agung yang telah dianggap berharga untuk setiap umat Islam. Dengan ini, kita boleh menganggap Muqaddiskan b

Leave a Comment